WOLFSONG 1992 ... 2000
Om terug te gaan naar het begin van de Nederlandse Elfquest fanclub "Wolfsong" ga ik eerst nog een stukje verder terug: naar Fever Dream. In 1990 begonnen twee Belgische Elfquest fans met het uitgeven van een fanclubblad voor nederlandstalige fans: Fever Dream, vernoemd naar de koortsdroom die Snijer heeft nadat hij door een eekhoorn is gebeten. Zodra ik van deze club hoorde ben ik lid geworden en verslond alle informatie die in de clubbladen stond. Je moet je voorstellen: er was in die tijd nauwelijks internet (in ieder geval niet in mijn buurt) en als 17-jarige scholier had ik weinig andere bronnen van informatie, zeker over de Amerikaanse uitgaven. Ik kocht elk nieuw album dat Arboris uitgaf en wachtte met spanning op het volgende (op dat moment was de eerste reeks net afgesloten met deel 20). Hoogtepunt was elk jaar de stripdagen in Breda, waar bij de stand van Fever Dream spontaan een soort fanclubdag ontstond. De wereld werd groter, er kwamen meer bronnen van informatie en ik begon ook de Amerikaanse titels te lezen (Kings of the broken wheel, Hidden years). Met name mijn stripwinkel speelde hierin een grote rol, vooral toen ik bij hen steeds meer begon te besteden. De aanleiding hiervoor: ik heb ooit op een stripbeurs in Duitsland, waar ook Wendy en Richard aanwezig waren, een Elfquest quiz gewonnen, goed voor 1000 DM! Ik werd door de stripwinkel spontaan gebombardeerd tot vaste klant.
In 1992 maakte Fever Dream bekend dat zij geen tijd meer hadden om de fanclub in leven te houden. Paniek bij ons, ware fans. Waar moesten we nu onze informatie vandaan halen? En vooral: waar moesten wij ons nu jaarlijks verzamelen? Vooral Tom trok het zich erg aan en nam het op zich een nieuwe fanclub te beginnen: Wolfsong. Via via kwam hij in contact met wat andere enthousiastelingen, waaronder ik. We besloten op de stripdagen van 1992 een stand te delen met Fever Dream en daar onze nieuwe club te starten. Mensen konden ter plekke lid worden of hun adres achterlaten voor meer informatie. De stand na twee dagen werven: 38 leden en 51 adressen. We konden starten! Na een vergadering in het Turfschip (we kwamen toch weer in Breda uit), een bezoek aan de drukkerij van Arboris en heel wat geploeter van ons, beginnende fanclubblad-redacteuren, kwam op 1 januari 1993 de eerste Wolfsong uit. Overigens verscheen tegelijk de laatste Fever Dream. Er was zelfs een kleine cross-over tussen de twee bladen in de vorm van een verslag van de stripdagen.

Het aantal leden steeg gestaag, ook omdat ons adres ondertussen in de Arboris albums werd afgedrukt. Op het hoogtepunt had de club, meen ik, tussen de 250 en 275 leden. We werden steeds beter in het geknutsel om een bladzijde tot stand te brengen. Geknutsel ja, in die eerste dagen printte ik de tekst uit in kolommen, maakte hiervan repen papier en plakte deze op een nieuw vel, samen met de kopjes en tekeningen. De automatisering sloeg pas later toe. Eén van mijn rubrieken was de post, dus ik kreeg regelmatig brieven van leden en, bij vlagen, geweldige tekeningen toegestuurd. Een klein handscannertje werd aangeschaft, we stemden als redactie af welke versie van "Word" we konden gebruiken en ik stuurde een floppy op met mijn artikelen. Ja, ik had in die tijd nog geen e-mail. Wat dat betreft zijn we gestopt op het hoogtepunt; eindelijk hadden we alles voor elkaar: e-mail, snelle PC's, een goede scanner en ongeveer op dat moment hielden Wendy en Richard op met op regelmatige tijden nieuwe Elfquest titels uit te brengen. Wij zagen ons toen genoodzaakt ook met het uitbrengen van Wolfsong te stoppen. De belangrijke onderwerpen hadden we al behandeld, en er waren geen bladzijdes meer te vullen met de Amerikaanse reeksen. De bron droogde op, ook bij ons.

Terugkijkend is het een geweldig leuke tijd geweest. Ook bij Wolfsong hielden we de jaarlijkse Stripdagen in ere, daar was het altijd erg gezellig. En nu is de Wolfsong weer een klein beetje terug op internet, als een kleine electronische herinnering.


Met dank aan Wendy en Richard voor Elfquest
Met dank aan Tom voor deze kleine revival van WolfsongSchaduw en zoet water,

Hilde

Copyright by Chris

Starquest is © by Chris

 

 

 

Elfquest en Nasa door Wendy Pini